Åh nej .... Nytårskrudt!

December 2019

Lad os få en ting helt på det rene.... Det er NORMALT for hunde at være bange for eksplosioner. Ville du ikke selv være det hvis du kunne høre brag i det fjerne uden at ane hvad faen det var?

Det der er unormalt, hvis vi skal pege på noget som helst, er at mennesker får lov at stå med brandfarligt krudt hver eneste år. 

Det vil altså sige, at du har IKKE:

  • Været en dårlig ejer fordi din hund er bange
  • "Opdraget" din hund forkert

Hunde der er særligt:

  • opmærksomme på lyde
  • frygtsomme og nervøse
  • på vagt i hjemmet

resten af året vil for det meste have ekstra svært ved at håndtere nytåret. Når sanserne i forvejen kører på højtryk, så er det ikke fedt med eksplosioner lige rundt omkring en.

Vi kan lave et scenarie der viser dig stående med normal hørelse udenfor ved midnat nytårsaften. Det larmer ja, men dog ikke så meget at det gør ondt i ørerne. Forestil dig at vi nu skruer 50 gange op for din hørelse. Under normale omstændigheder vil det gøre dig i stand til at høre små grene knække i baghaven når fuglene træder på dem, eller høre vinden i de mindste blade på træerne. Ved nytåret vil dette til gengæld resultere i en ekstrem overbelastning af dine fine høresanser. Hvert brag vil runge helt ind i dit inderste øre, og du kan fornemme variationerne af krudtladningerne i eksplosionen. Ikke særlig rart vel?

Og så kan det være at du spørger: Hvorfor kan jagthunde sagtens være ved sin ejer når geværerne affyres? Det korte svar er at vi mennesker har fremavlet bestemte egenskaber i vores hunde, og sommetider er det til gavn for hunden selv. Derudover så er hunde fantastisk glade for at have et formål. En jagthund er enormt stolt af sit arbejde, og dette indebærer at være ved sin ejer uanset hvilke omstændigheder de befinder sig i. Og så skal vi også lige huske, at jagthunde er blevet trænet fra de blev født, til at kunne håndtere høje lyde og skud lige i nærheden. Det gør en forskel. Men vigtigst af alt, så er racerne avlet til arbejdet. Har du nogensinde set f.eks. en Chihuahua arbejde som retriever på jagt? Nej vel.

 

Hvad kan du så gøre når din hund er angst for nytårskrudtet?

For det første så kan du hjælpe med at give Bach's Blomsterremedier mindst 14 dage før nytåret, og fortsætte med det ind i det nye år. Remedierne har ved den korrekte blanding i flasken en beroligende effekt på alle inkl. mennesker. Husk på at dyrene ikke har en placebo effekt. Altså denne her effekt hvor vi kan snyde vores sind til at tro, at vi har taget en smertestillende pille når vi egentlig har taget en alm. pastil uden virkning. Når dyrene får et præparat, så vil det enten virke eller ikke virke. De snyder ikke deres eget sind. Derfor betyder det en hel del, når mange ejere landet over kan fortælle om de positive virkninger de oplever hos deres dyr med Blomsterremedierne. 

Jeg er ikke tilhænger af at give vores dyr kemisk medicin med beroligende medikamenter. Men hvis det er hvad I har god erfaring med så fortsæt endelig med det. Husk at det altid skal være medicin der er givet af dyrlægen. Det er ekstremt farligt for dyr at få panodil og lign. Det kan deres kroppe slet ikke klare og kan i værste fald få en dødelig udgang. 

Dernæst så undgå at gå ture i mørke timer. Gå en lang tur om formiddagen eller eftermiddagen når det er lyst. Bor du i et område hvor der bliver affyret krudt både dag og nat, så kør et andet sted hen med din hund hvor I er længere fra larmen. Er det heller ikke muligt, så hold turen til en kort en af slagsen, og HUSK altid at have snor på - også selv om I er langt fra larmen. Flere ejere har desværre mistet deres hunde, fordi de er flygtet fra en pludselig larm, og det er bare så tragisk.

Selve nytårsaften (og i øvrigt også resten af året), så er det vigtigt at du selv forholder dig rolig og glad. Det viser din hund, at du som fører af flokken er ok tryg, og ikke giver tegn til at skulle være særligt på vagt. Det er ikke nødvendigvis noget der fjerner angsten hos din hund, men det forværrer bestemt heller ikke situationen.

Spil noget musik indenfor, som kan være med til at dæmpe lydene udefra. Det kan være musik eller tv'et der lige skrues lidt op. Noget der også er rart for dig at høre på. Husk at det er vigtigt, at du selv har det godt. Nogle afspiller lyde fra nytårskrudt længe inden nytåret nærmer sig og det hjælper for nogle. Jeg har ikke selv erfaring med det, så jeg vil ikke komme nærmere ind på, om det er noget jeg vil anbefale. 

Får din hund brug for at gemme sig, så lade den gøre det. Det nytter ikke noget at tvinge din hund ud i en situation, hvor der for alvor er noget at blive bange for. Men prøv hele tiden at vise hvor glad og tryg du selv er, og hvis det er muligt, så kald din hund til dig og berolig den med en glad stemme. Er du selv angst for nytåret, så kan I køre hinanden op i en spids, hvor I begge ender med at have det rigtig skidt. 

Nogle mener at det er denne aften vi især skal træde i karakter som leder, og derfor være hård ved hunden. Hård ved at give kommandoer om at lægge sig og blive der eller lign. Der er jeg altså ikke! 

Vi skal huske på, at en harmonisk flok i naturen består af forskellige flokmedlemmer. Nogle har en ledende funktion, og de har et overblik og en tendens til at kunne holde hovedet koldt i pressede situationer. Andre medlemmer er fantastisk gode til at være opmærksomme, og give signal når der er fare på færde. Helt andre medlemmer er lige i midten af de andre. Opmærksomme men ikke specielt bekymrede. En floks overlevelse afhænger af om lederen fungerer godt for flokken. Når alle kender deres roller, og ved hvem der har ansvar for hvad - ja så er der ikke tvivl om hvad der skal ske eller gøres når lort.. brænder på.

Derfor er der enormt vigtigt året rundt, at huske på at vi sagtens kan være hinandens bedste venner som hund og menneske. Vi skal bare også anerkende at vores hund har behov for faste og trygge rammer hvor rollefordelingen er helt på plads. Nogle hunde har fører rollen i hjemmet, og det er helt ok hvis det også er det mennesket ønsker. Andre hunde mangler en fører, og kan af denne grund have rigtig svært ved at fungere trygt i en hverdag. Specielt hvis de ikke selv er naturlige ledere. Det kan give rigtig meget stress hos hunde, at være med et menneske der ikke selv er stærk. I hvert fald når hunden ikke er født med lederegenskaber. 

Jeg kunne godt fortsætte mit skriv i meget længere tid, men jeg tror ikke nødvendigvis at det vil hjælpe din hund yderligere. Min erfaring er at trygge hunde i nytåret, er dem som hele året føler sig trygge. Men der er selvfølgelig altid undtagelser fra reglen. 

Jeg håber at dette lille skriv har givet dig noget, som du enten kunne nikke ja til eller være stik uenig i. Begge dele er helt ok med mig :)

Hav et godt og forhåbentligt roligt nytår sammen med dine dyr.

 

Har du selv god erfaring med at gøre noget bestemt så DEL DEL DEL gerne med os andre nederst på siden :)

 

P.S. Det giver sig selv at hvis du har katte så skal de naturligvis ikke være udenfor nytårsaften!

 

Bedste nytårshilsner

 

Vil du følge med på bloggen? Du er rigtig meget velkommen til at melde dig ind i Dyrenes Univers.

Så vil jeg takke dig ved at sende spændende blogindlæg, fede nyheder og dele oplevelser med dig som vil berige dit liv. Måske endda ændre dit syn på verden....!

 

JA TAK - Jeg melder mig ind i dag og klikker lige her :)

Skriv rigtig gerne om dine egne gode erfaringer med angst for nytåret!

0 kommentar(er)

Klik her